De Bovenverdieping #4 | André Aleman


Je waagt je natuurlijk wel in een veld van wat wel vooraanstaande namen zijn: Ap Dijksterhuis, Dick Swaab… Dacht je niet van, oei, waar begin ik aan?

– Nee, want ik heb hun boeken gelezen en ik dacht toch steeds, het is een beperkte manier om naar de literatuur, naar de onderzoeksbevindingen te kijken.


Luister hieronder

André Aleman is een internationaal vooraanstaand hersenonderzoeker. Hij is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het UMCG en wetenschappelijk directeur van het Neuroimaging Center. Hij promoveerde aan de Universiteit van Utrecht op hallucinaties bij schizofrenie en schreef sindsdien een karrenvracht literatuur, zoals de boeken Het Seniorenbrein (2012) en Je Brein De Baas (2017).

Zie hier zijn profiel

In deze aflevering stapt Jelte de lift in met André Aleman die zich verdiept in het vermogen van ons bewustzijn om ons gedrag te sturen.

André Alemans interesse voor psychologie werd aangewakkerd op de middelbare school: bij het vak geschiedenis, economie maar vooral bij Nederlandse literatuur werd bijvoorbeeld Sigmund Freud vaak aangehaald. Hoewel Freud al snel terzijde werd geschoven, bleven de hersenen hem fascineren. Hoewel Aleman veel specialisaties en fascinaties heeft – zoals de hersenen van oudere mensen en hallucinaties – gaat het gesprek vooral over die ene: het bestaan van een vrije wil en de rol van het bewustzijn in ons gedrag. We kunnen veel meer dan we denken, betoogt hij, als je het maar – tja, is het zo simpel? – wilt.