De Bovenverdieping #2 | Teus van Laar


“Dat is goed nieuws.”

– “Ja, dat is goed nieuws.”

“Dus professor doctor Teus van Laar, de neuroloog…”

– “… die zit tegenwoordig in de poep! Haha, ja, dat is zo.”


Luister hieronder

Prof. dr. Teus van Laar is neuroloog en klinisch farmacaloog. Hij is voorzitter van het Parkinson Platform Noord Nederland, lid van de medisch ethische commissie van het UMCG en is auteur van onder meer Parkinson en nu?. Hij bekleedt bovendien de leerstoel ‘The advanced treatment of Parkinson’ aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Zie hier zijn profiel

In deze aflevering stapt Jelte de lift in met Teus van Laar die alles weet van de ziekte van Parkinson.

Het spreekt boekdelen dat Teus van Laar al op de basisschool spreekbeurten gaf over de hart-longmachine en over Willem Kolff, de uitvinder van de kunstnier. Toen Van Laar na de middelbare school geneeskunde ging studeren had hij nog geen einddoel voor ogen, maar door inspirerende docenten bij neurologiecolleges werd het zaadje geplant voor zijn passie voor het vak waar hij nu alles van weet.

Luister naar een gesprek met een Parkinson-specialist die je de ogen zal openen wat betreft de ziekte – de oorzaken, symptomen, medicatie en de zoektocht naar een genezend medicijn – maar vooral ook als het gaat om de nieuwste inzichten. Er is bijvoorbeeld steeds meer bewijs voor de cruciale rol die onze darmhuishouding lijkt te spelen in het ontstaan van Parkinson.